Jídlo v horách

V žádných rumunských horách asi nejde chodit nalehko mezi chatami, bez jídla a stanu. Na to je tam chat málo. Takže je potřeba si jídlo zajistit.


Na čem vařit

Na dva lidi vozíme dva vařiče (lehké české VAR-2). Vaříme na jednom, ale záloha je potřeba – rozbitý vařič už jsem několikrát viděl. Když jede větší výprava, samozřejmě může být záložní vařič jen jeden na celou výpravu.

Všichni používáme vařiče na stejný typ bomb – závit Primus/Coleman.

Kolik s sebou vzít bomb? Naposled jsem si udělal poznámky:

  • V roce 2013 na necelých šest dní na horách, kde jsme vařili pro tři lidi (tedy více materiálu a ve větším, méně efektivním hrnci), jsme spotřebovali celé dvě malé bomby (210 gr), celou jednu velkou bombu (450 gr) a část jedné malé. Efektivně jsme tedy na výlet potřebovali 5 malých bomb. Kdybychom vařili ve dvou, stačily by čtyři bomby. To vše tedy bez jakéhokoli šetření a omezování.
  • V roce 2015 jsme na horách strávili pět dní, ale jen čtyři noci (čtyřikrát vaření snídaně a večeře). Na dvojici jsme spotřebovali cca jeden a půl malé bomby.

Naprosto bezpodmínečně je nutný spořič. Bez něj nejde uvařit za prudkého větru.

Pro dva lidi s sebou vozíme:

  • tři nádoby (2× velký ešus, 1× malý ešus)
  • dvě víčka na ešus
  • 2× lžíci, 2× zavírací nůž

Tahle výbava umožňuje vařit čaj, zatímco chladne jídlo, a porcovat na víčku klobásu, zatímco se už něco vaří.


Co vařit

Už jsem zažil, že si jeden spoluputující nesl sterilované „outdoorové“ jídlo – něco takového . Bylo to dobré, to ano – ale jedna porce vážila půl kila (protože v tom je všechna voda a celou dobu si jí nesete s sebou). Moje jídlo na týden vážilo méně než jeho na dva dny. Takže takhle ne!

Následují tipy na jídla, která jsou co nejlehčí a přitom zasytí. O chuti tedy nemluvíme…

Večeře

Večeře je hlavní jídlo horského dne. Je na ní nejvíc času. Takže se natláskneme na noc, i když to není moc dobře.

Ke všem jídlům vozíme špek a klobásu. Špek = klasický prosolený tuhý špek, ne anglickou slaninu. Klobása = maďarské klobásy, co nejsušší a nejtužší. Špek i klobása bez problémů vydrží v letním vedru i dva týdny. Špek dodá dehydrovanému jídlu tuk, klobása chuť.

Porce pro dva lidi:

  • 2× rýže ve varném sáčku (2× 125gr) + instantní dehydrovaná omáčka (třeba základ na čínu) + špek a klobása
  • Maggi „Dobrý hostinec“ + cca 200 gr těstovin + špek, klobása
  • 250 gr těstovin + instantní sýrová omáčka + špek, klobása
  • 2× instantní bramborová kaše (s mlékem!) + kečup + špek, klobása

Snídaně

Porce pro dva lidi:

  • 2× instantní puding + 120 gr sušeného mléka (udělá litr mléka) + cukr
  • 3× čínská polévka (nejlepší jsou Yum-Yum kuřecí)
  • 3× Knorr „nudlová fantazie“ – něco jako čínská polévka, ale s hustší omáčkou
  • instantní ovesná kaše, 2 „porce“ na osobu

Obědy

Každý si zajišťuje a nosí sám. Na první dny chleba, pak tuhé nezničitelné knackebroty (nejlepší jsou značky Wasa). A na ně:

  • paštika (v malých alobalových vaničkách, ne konzervy)
  • tavený sýr
  • rybičky

(a ke všemu samozřejmě špek, klobásu a plátky česneku)

Průběžně na cestu

  • nějaký rozpustný nápoj do vody
  • sušenky
  • čokolády

Ostatní

  • čaj zelený/černý
  • kafe
  • sůl
  • kečup
  • cukr
  • česnek (plátky česneku přidáváme na chleba pro zlepšení trávení)

Jiné popisy

Velmi pěkný článek: http://zahorami.cz/…ahou-krosny/


Komentáře

☞ Přidat komentář
Zadané jméno se bude zobrazovat všem
E-mail adresa se neukáže nikomu. Pokud jí zadáte, můžete v budoucnu komentář upravovat. Můžete jí nevyplnit.

Komentář se zde objeví až po schválení. V komentáři můžete používat formátování Texy!