Plánováni cesty: mapy a průvodci

Knihy a papíroví průvodci

Čížek – Rumunské a bulharské hory

Nejstarší průvodce v češtině – s popisy tras a časy, se schematickými mapkami – je kniha Rumunské a bulharské hory, autor „Čížek Jiří a kolektiv“, vydala Olympia Praha v roce 1978. Druhé vydání vyšlo tamtéž v roce 1986; reprint některých pohoří v podobě brožurky „Průvodce – Rumunské hory“ vydalo KIWI v roce 1998. Druhé vydání je oproti prvnímu rozšířené o některá pohoří, v tento okamžik vím minimálně o dvou: Vulcan a Suhard.

Ano, je hodně stará – ale občas se objeví v některém antikvariátu (nebo mi napište, nascanuji vám potřebné stránky).

Ano, je hodně stará – ale hory se nemění, trasy vedou stále stejně. Jen pokud píšou, že někde jezdí vlak/staví autobusy, tak to dnes již nemusí platit. A některé chaty či útulny už tam taky nejsou.

Ano, je hodně stará – ale podle Čížka chodíme stále.

Varování: U každé trasy Čížek udává délku v hodinách. Nejsou to stejné hodiny, jaké používají normální lidé. Je to čistý čas, po který to půjde trénovaný sportovec. Ostatní musí občas odpočívat a většinou nejsou celou dobu v poklusu. Dobrá denní porce pro „běžného turistu“ je 5–6 čížkovských hodin.

V popisu všech pohoří, která jsou v Čížkovi (první vydání) je to napsáno v textu. Pokud Čížek není v popisu pohoří zmíněn, pohoří v něm nenajdete.

„Karpatské hry“ (Miloslav Nevrlý)

No a nelze tu zapomenout na Karpatské hry od Miloslava Nevrlého. Není to průvodce. Je to spíše motivační knížka, proč vyrazit na výlet a proč zrovna do Rumunska.

„Apuseni“ (Pamír 7000)

Útlá brožurka, ale vypadala rozumně. Pokud jedete do Apuseni, může být tou pravou. „Apuseni“ od vydavatelství Pamír 7000 – http://pamir7000.cz/knihy.html

Další


Horská služba – Salvamont

Rumunská horská služba Salvamont má na svém webu m.0salvamont.org informace o mnoha pohořích. U každého z nich je dobrá mapa ke stažení, seznam všech chat a bivakovacích budek v pohoří (včetně stavu, telefonního čísla, GPS souřadnic), seznam značených tras včetně jejich hodinové délky a často i sezónní informace a doporučení. Vše v rumunštině.


Další weboví průvodci

V češtině:

V angličtině:

V rumunštině:

  • carpati.org (průvodce Ghid → Ghid montan, mapy Ghid → Harti)

Mapy

Papírové mapy pro nejdůležitější pohoří se dají koupit už i v ČR (např. u kiwi ).

Vypadá to, že pro spoustu pohoří se dají koupit docela dobré nové papírové mapy tady.

A co s těmi ostatními pohořími? Nejjednodušší cesta je prohledat internet, alespoň nějaké scanované mapy se vždycky najdou. I zde na RumunskeHory.cz máme u každého pohoří speciální pole pro odkazy na mapy (pokud nějaké najdete, přidejte je, prosím). Rumunsky se mapa řekne „harta“, takže třeba „harta rodnei“ je dobrý text k hledání.

Pro menší/méně významná pohoří neočekávejte kvalitní mapy srovnatelné třeba s mapami KČT. Častěji najdete spíše orientační schematické mapky.

Scanované mapy často najdete na těchto webech:


Turistické značení

V rumunských horách obecně existuje turistické značení podobného stylu jako v ČR a na Slovensku – tedy výrazně lepší, než třeba v Itálii, kde jsou jen barevné fleky na kamenech.

Základní design i velikost značek jsou podobné jako u nás. Nejčastěji se vyskytuje jen červená, žlutá a modrá barva, ale místo pruhů používaných u nás je daleko větší sortiment tvarů: pruh, kříž, kolečko, trojúhelník.

Značení je obnovováno a je v dobrém stavu jen na nejnavštěvova­nějších pohořích! Na méně významných pohořích můžete snadno narazit na značky rezavé, málo čitelné … nebo tam prostě nejsou vůbec.


Sněhové zpravodajství, lavinová varování

http://www.meteoromania.ro/…ivologie.pdf


Komentáře

☞ Přidat komentář
Zadané jméno se bude zobrazovat všem
E-mail adresa se neukáže nikomu. Pokud jí zadáte, můžete v budoucnu komentář upravovat. Můžete jí nevyplnit.
Zadejte výsledek číslem. Ochrana proti spamu...

Komentář se zde objeví až po schválení. V komentáři můžete používat formátování Texy!