Co s sebou?

Určitě se hodí s sebou mít:

  1. Ochrana proti vodě: experimentálně jsem kdysi na Retezatu ověřil, že jen nepromokavá bunda a kalhoty nestačí. Určitě je kromě nich potřeba i pláštěnka. Nejlepší je velké pončo, pod které se vleze i batoh (něco takového ), ale pokud nemáte, službu udělá i nejlevnější igelitová pláštěnka.
    • Pončo je fakt nejlepší. Kromě toho, že chrání i batoh, dává možnost pod pončem pracovat s věcmi, které by se neměly namočit – třeba s mapou či telefonem.
    • Sice v Rumunsku obvykle v létě bývá hezky, ale zažil jsem, že pršelo tři dny takřka v kuse.
  1. Ochrana proti vodě podruhé: Je potřeba chránit i batoh. Osobně to dělám tak, že
    • spacák je v igelitové tašce, protože suchý spacák je základ
    • všechny věci v batohu (včetně igelitašky se spacákem) jsou ve velkém igelitovém pytli
    • a celý batoh mám ještě překrytý zvenčí pláštěnkou – dříve jen nastřižený tlustý igelitový pytel, nyní mám něco z impregnovaného šusťáku (něco takového )
  1. Stan – měl by být samonosný (= lze postavit bez kolíků, nebo třeba jen s jedním kolíkem držícím předsíňku). Ideálně s konstrukcí odolnou proti větru. Pokud si kupujete nebo půjčujete na výlet stan, který ještě neznáte, zkuste si ho před odjezdem doma v klidu postavit. A vyzkoušejte, jak by se dal stavět v dešti tak, aby dovnitř nenapršelo.
  1. Voda – doporučená výbava je 2× dvoulitrová PET lahev (nebo 3× jedenapůllitrová). Nenosí se to plné, ale když chcete večer vařit a voda je někde dál, je potřeba jí přinést pokud možno na jednu cestu.
  1. Mapa, buzola, GPS.
    • GPS fakt doporučuju. Mapa a buzola je dobrá věc, ale už jsem zažil na hřebenech hustou mlhu bez rozhledu – a pak je GPS k nezaplacení.
      • Minimálně stojí za to si do telefonu nahrát nějakou offline (fungující i bez datového spojení) mapu.
      • Daleko lépe je ale mít outdoorovou ruční GPS a v ní mapu. Ideálně něco od Garminu. Pokud nemáte, půjčte si jí. Ruční outdoorová GPS je daleko odolnější než telefon (funguje i za deště nebo když spadne na zem) a na dvě tužkové baterky vydrží i dva-tři dny chůze.
    • GPS nebo telefon bez map a navigačních bodů je nanic – chce to do ní nahrát alespoň souřadnice důležitých bodů pro dané pohoří a dobrou mapu. Kde vzít data do GPS?
  1. Boty.
    • Určitě to chce pevné pohorky chránící kotník. Pokud boty nechrání kotník, jsou na velké kopce nebezpečné – vyhozený kotník den cesty od nejbližší civilizace je peklo. Mám s tím zkušenost. Člověka v teniskách bych s sebou na výlet nevzal.
    • Osobně si s sebou nosím ještě lehké trekové sandály. Jednak je příjemné se zout a večerní/ranní aktivity dělat v sandálech, druhak je to záloha pro případ rozpadu bot. I to už jsme zažili.
  1. Pojištění. Bez pojištění na hory nelez. Kdyby pro vás musela horská služba, stojí to spoustu peněz. Zkontrolujte si, že pojištění platí pro vysokohorskou turistiku bez průvodce, mimo značené cesty, a že obsahuje i zásah horské služby (často to je za příplatek). Pokud nemáte favorita, doporučuji Generali, cestovní pojištění s připojištěním Sport + zásah horské služby.
  1. Karimatka… samonafukovačky jsou super, spí se na nich výrazně lépe. Jenže jsem už vícekrát viděl, jak samonafukovačka přestala fungovat – praskla ve spoji nebo se zablokoval ventil. Takže já nosím „klasickou“ karimatku z materiálu EVA – tlustší a nenasákavou. Konkrétně tuhle . Proti samonafukovačce je nezničitelná. Dá se snadno použít třeba i při zastávkách na cestě – nevadí jí, když se položí přímo na kameny. A dá se na ní odpočívat na sluníčku mimo stan, bez toho, aby si člověk musel dokonale vyčistit prostor pod karimatkou od všeho, co by mohlo propíchnout samonafukovačku.
  1. Lékárnička. Alespoň jedna na výpravu. Pěkně popsaná je zde: http://zahorami.cz/…-a-na-cesty/ .
  1. Powerbanka k telefonu. A také autonabíječka na telefon – viz Tipy a triky .

Moc hezky zpracovaný a daleko komplexnější popis je zde: http://zahorami.cz/…e-s-krosnou/


Komentáře

☞ Přidat komentář
Zadané jméno se bude zobrazovat všem
E-mail adresa se neukáže nikomu. Pokud jí zadáte, můžete v budoucnu komentář upravovat. Můžete jí nevyplnit.
Zadejte výsledek číslem. Ochrana proti spamu...

Komentář se zde objeví až po schválení. V komentáři můžete používat formátování Texy!