Proč na hory do Rumunska?

Rumunské hory jsou unikátní, nabízejí něco, co žádné jiné evropské kopce.
  • Jsou (až na výjimky) takřka liduprázdné, není problém během týdenního pochodu potkat jen pár ovčáků a žádné další turisty.
  • Jsou krásné a nezašpiněné masovou turistikou.
  • Vládne v nich svoboda – můžete povětšinou tábořit, kde chcete, a chodit, kudy chcete.
  • Jsou blízko – autem méně než půl dne, vlakem či autobusem pouhý den cesty z Prahy.
  • Jsou relativně bezpečné – na rozdíl od hor v bývalé Jugoslávii nenarazíte na miny, nechodí tam lupiči a když budete potřebovat pomoc, povětšinou je možno použít mobilní telefon.

V Rumunsku si vybere každý turista. Chcete nižší lesnaté kopce, kde uvidíte plno zvířat? Ano, jsou tam. Vyšší pohoří s travnatými hřebeny pro pohodlnou turistiku? Ano, vyberte si. Chcete náročnou vysokohorskou turistiku po skalnatých pohořích? I pro vás se najdou cíle. Vápencové krasové pohoří s jeskyněmi a ponornými řekami? Stačí jen vyrazit.

Karpaty svou rozlohou i délkou předstihují Alpy – a ta nejdůležitější část karpatského oblouku leží v Rumunsku.

Štvou vás slovenské a české hory s množstvím turistů a agilních ochranářů? Chcete si jít volně krajinou a nepřemýšlet, kde je hranice jakého národního parku? Přespat tam, kde se vám zlíbí? Jeďte do Rumunska.

Podobnou kombinaci svobody a bezpečí v Evropě nabízí už jen Skandinávie – ale je to výrazně dále a výrazně dražší. A taky tam není tak hezké počasí jako v Rumunsku.

Výlet do hor v Rumunsku je relativně levná zábava. Třeba přechod Tarcu v roce 2013 nás každého vyšel celkem na necelé dva tisíce – nafta (pět lidí v autě), dálniční známky, parkování, místní doprava i pár lei na pivo v hospodě. (Nepočítám cenu v čechách koupených potravin – něco bychom ten týden jedli, i kdybychom zůstali doma.)

V neposlední řadě: Rumunsko je v seznamu doporučených cílů pro cestovatele sestaveného pro rok 2017 serverem Huffington Post.

Sbírku důvodů, proč vyrazit do Rumunska, sepsal i Ivan Brezina ve víkendové příloze iDnes – koukněte se tam i do fotogalerie…


Komentáře

☞ Přidat komentář
Zadané jméno se bude zobrazovat všem
E-mail adresa se neukáže nikomu. Pokud jí zadáte, můžete v budoucnu komentář upravovat. Můžete jí nevyplnit.
Zadejte výsledek číslem. Ochrana proti spamu...

Komentář se zde objeví až po schválení. V komentáři můžete používat formátování Texy!