V žádných rumunských horách asi nejde chodit nalehko mezi chatami, bez jídla a stanu. Na to je tam chat málo. Takže je potřeba si jídlo zajistit.
Na čem vařit
Na dvojici vozíme jeden vařič – většina z nás má lehký český VAR-2 (jehož výhodou je zejména snadná čistitelnost a opravitelnost v akci), nebo novější, lépe regulovatelný ale stále malinký, Pinguin Trek. Pokud jde jen jedna dvojice/trojice, je dobré mít záložní vařič – rozbitý vařič už jsem několikrát viděl. Když jede větší výprava, záložní vařič není potřeba – v případě problémů se může sdílet vařič mezi více lidmi.
Všichni používáme vařiče na stejný typ bomb – závit Primus/Coleman – abychom mohli v případě problémů sdílet bomby nebo vařič.
Kolik s sebou vzít bomb? Poznámky z výletů:
- V roce 2013 na necelých šest dní na horách, kde jsme vařili pro tři lidi (tedy více materiálu a ve velkém hrnci bez výměníku), jsme spotřebovali celé dvě malé bomby (210 gr), celou jednu velkou bombu (450 gr) a část jedné malé. Efektivně jsme tedy na výlet potřebovali 5 malých bomb. To vše tedy bez jakéhokoli šetření a omezování.
- 2017: Sedm dní na horách, na dvojici spotřebovány 3 malé bomby. Menší spotřeba než dříve, protože jsem si pořídil ešus s výměníkem tepla – popis a výsledky testu.
- 2022: Pět a půl dne na horách, pět snídaní a večeří, spotřebováno 200 gramů plynu (jedna malá bomba). Bylo vedro, takže každé ráno a večer jsme vařili jen jednu várku čaje a jídlo.
Spotřeba počítá s jednoduchými instantními jídly (viz popis níže). Pokud nemáte hrnec s výměníkem tepla , počítejte se spotřebou o polovinu větší.
Naprosto bezpodmínečně je nutný spořič („závětří“). Bez něj nejde uvařit za prudkého větru. Stačí i nejjednodušší ve formě plachty z několika vrstev alobalu, cca 30×70 cm, který se postaví kolem vařiče.
Také se hodí reflektor (odrazná plocha, tepelná izolace) mezi hořák vařiče a bombu – aby při vaření se spořičem nedošlo k přehřátí bomby a ošklivým následným věcem. Pro VAR-2 se dělá systémový , pro Pinguin Trek jsem si vystřihnul jednoduché řešení z alobalové vaničky na grilování.
Pro dva lidi s sebou vozíme:
- 1× velký ešus s víčkem
- 2× plecháček 450 ml (uvaříme čaj, přelijeme do plecháčků, a zatímco čaj stydne, už se vaří jídlo)
- 2× lžíci
- 1× zavírací nůž
Co vařit
Už jsem zažil, že si jeden spoluputující nesl sterilované „outdoorové“ jídlo – něco takového . Bylo to dobré, to ano – ale jedna porce vážila půl kila (protože v tom je všechna voda a celou dobu si jí nesete s sebou). Moje jídlo na týden vážilo méně než jeho na dva dny. Takže takhle ne!
Následují tipy na jídla, která jsou co nejlehčí a přitom zasytí. O chuti tedy nemluvíme…
Večeře
Večeře je hlavní jídlo horského dne. Je na ní nejvíc času. Takže se natláskneme na noc, i když to není moc dobře.
Ke všem jídlům vozíme klobásu. Klobása = maďarské klobásy, co nejsušší a nejtužší (a takové, na kterých není napsáno, že se mají skladovat v lednici). Variantně je možné vzít též klasický prosolený tuhý špek (ne anglickou slaninu). Špek i klobása bez problémů vydrží v letním vedru i dva týdny.
Porce pro dva lidi:
- 2× rýže ve varném sáčku (2× 125gr) + instantní dehydrovaná omáčka (třeba základ na čínu) + klobása
- Maggi „Dobrý hostinec“ (nebo jeho alternativa od jiných výrobců) + cca 150 gr těstovin + klobása
- nebo 2× Maggi „Dobrý hostinec“ (pak už není potřeba přidávat těstoviny navíc) + klobása
- 250 gr těstovin + instantní sýrová omáčka + klobása
- 2× instantní bramborová kaše (s mlékem!) + klobása
Snídaně
Porce pro dva lidi:
- 2× puding + 120 gr sušeného mléka (udělá litr mléka) + cukr
- 3× čínská polévka (nejlepší jsou Yum-Yum kuřecí)
- 3× Knorr „nudlová fantazie“ – něco jako čínská polévka, ale s hustší omáčkou
- instantní ovesná kaše, 3 pytlíčky pro dva lidi
Obědy
Každý si zajišťuje a nosí sám. Na první dny chleba, pak tuhé nezničitelné knackebroty. A na ně:
- paštika (v malých alobalových vaničkách, ne konzervy)
- tavený sýr
- rybičky
(a ke všemu samozřejmě klobásu a plátky česneku)
Průběžně na cestu
- nějaký rozpustný nápoj do vody
- sušenky
- čokolády
Ostatní
- čaj zelený/černý
- kafe
- sůl (ve větším teplu a při větších ztrátách tekutin je dobré lehce přidávat do pití)
- česnek (plátky česneku přidáváme na chleba pro zlepšení trávení)
Jiné popisy
Velmi pěkný článek: http://zahorami.cz/…ahou-krosny/
vojtar napsal 15.6.2018
díky