Praktické informace - jazyk, peníze, a další

Jazyk

V Rumunsku se překvapivě mluví Rumunsky. Na webu najdete hejno slovníčků a konverzací, hodí se alespoň základní fráze si připravit.

Různé slovníčky:

Rumunština má podobný základ jako francouština, umíte-li francouzsky, nějak se domluvíte. Mladší rumuni umí anglicky. Není to tak spolehlivé, jako v západních zemích, ale zatím se nestalo, že bychom se nedomluvili. U starších zabere ruština.

Extra zjednodušený návod k výslovnosti z pera nejpovolanějšího – Miloslav Nevrlý, Karpatské hry:

Rumunská výslovnost je ostatně prostá, jednoduchá: Ă je pouze neznělé -a-; Â se vyslovuje stejně jako Î, tedy jako přehnaně vyřčené -y-; C v CE a CI se vyslovuje jako -če- a -či-, před všemi ostatními písmeny, včetně Î jako -k-. Podobně G v GE a GI nutno vyslovit -dže- a -dži- a před ostatními písmeny jako -g-. Samohláska I se po souhláskách d, t, n vyslovuje tvrdě; písmeno J se vyslovuje vždy jako -ž-; souhlásky Ş a Ţ se vyslovují jako -Š- a -C-.

A to je vlastně všechno, co potřebuješ, abys správně přečetl jména v mapě a v rumunské zemi se neztratil.

Detailněji k výslovnosti: http://www.voda.czechian.net/…ostKD597.jpg

Pár nejzákladnějších ze základních (výslovnost):

  • „bona zuía“ – dobrý den
  • „apa potábila“ – pitná voda
  • „unde este“ – kde je? (tedy „unde este apa potábila?“ = kde je pitná voda?)
  • „cabana“ – chata, hospoda

Místní pojmenování

Je potřeba si uvědomit, že Rumunsko je vícenárodnostní země (velká část Rumunska byla součástí Rakousko-Uherska a byla osídlená významnou populací Maďarů nebo Němců). Místní názvy se tudíž často vyskytují ve dvou variantách, v přepisu vycházejícím z maďarštiny/něm­činy a v rumunské verzi. Ne, že byste je někde viděli vedle sebe – ale v mapách různého stáří se jednotlivá místa jmenují často mírně odlišně.

Zcela běžný je pak výskyt místních názvů ve fonetickém přepisu, tj. např. místo â je napsáno i.

(Pro informaci – rozložení národností v rakousko-uherském císařství těsně před první světovou válkou)


Peníze

Měnová jednotka je Leu (Lei, mezinárodní kód RON), halíře se jmenují Bani. Poslední roky je kurs Leu kótován i ČNB , aktuální kurz (03/2015) je 6,2 Kč/Leu.

Byť má RON na kurzovních lístkách většina českých bank i některé směnárny, reálně ho nemají. Jediná směnárna, o které spolehlivě vím, že RON vede (specializuje se právě na tyto nestandardní měny) je Tourist centrum (a na RONu si přiráží významné premium).

Nejlepší řešení z hlediska kurzu je vybrat rumunske leie v rumunsku z bankomatu, nějakou kartou s rozumným kurzem zahraničních měn. Bankomaty ve městech najdete běžně (jsou vidět i v mapách.cz), na vesnicích jen výjimečně.

Eura nebo dolary také bez problémů směníte v Rumunsku v bankách v každém městě. České koruny mění jen některé banky.

Bankovky nejsou tištěny na papíře, ale na plastové fólii. A mají průhledné okénko.


Ceny

Rumunsko už dávno není „levná východní země“. Pamatuji si na konci devadesátých let deckový panák kvalitního koňaku v přepočtu za 7 Kč … to byly časy.

Aktuální stav (2015): Ceny potravin jsou plusmínus jak u nás; ceny dopravy, ubytování a stravování jsou o malinko nižší. Pokud budete počítat s tím, že živobytí v Rumunsku vás bude stát stejně jako v ČR, nebudete zklamáni.


Bezpečnost

Do nočních ulic Bukurešti bych se asi sám vydat nechtěl. Ale severněji, v horách a malých městečkách … se cítím bezpečněji než třeba na Slovensku. Nikdy jsem se nesetkal s pokusem o okradení. Vnímám Rumunsko jako civilizovanou zemi západního stylu. Netřeba se bát, ale je třeba zůstat ostražitý.

Rumuni jsou obecně přátelští a ochotní – a čím menší vesnička v horách, tím lépe. Třeba jsme se takhle jednou ptali v bufetu na křižovatce uprostřed ničeho, kudy k nejbližšímu nádraží (bylo to asi 4 km) a kdy jede vlak – a pán řekl, že vlak jede za chvíli, nestihneme to, a nastartoval asi stoletý prorezlý mercedes, našlapal nás do něj a odvezl až k vlaku. Nic za to nechtěl.


Mobilní komunikace

Používají se běžné sítě GSM/3G/LTE – tj. váš mobil bude fungovat, stačí si u operátora zapnout roaming.

Počítejte ale s tím, že země je hodně hornatá a kopce jsou pro mobilní signál překážka. Ve městech a vesnicích se většinou dá telefonovat. Nahoře v horách ale záleží na tom, jaký máte výhled. Na vrcholcích to většinou jde (nejste-li uprostřed rozsáhlých hor), v údolích a sedlech často ne.


Mapa kempů

Chcete spát v kempu? Teď nemyslím v horách, ale obecně v Rumunské krajině, v místech dostupných autem? Zde je mapa kempů: https://www.cucortu.ro/toate


Komentáře

☞ Přidat komentář
Zadané jméno se bude zobrazovat všem
E-mail adresa se neukáže nikomu. Pokud jí zadáte, můžete v budoucnu komentář upravovat. Můžete jí nevyplnit.
Zadejte výsledek číslem. Ochrana proti spamu...

Komentář se zde objeví až po schválení. V komentáři můžete používat formátování Texy!