Tipy a triky

Útulny a chaty

Před startem výpravy prozkoumejte, jaké jsou v navštíveném pohoří chaty a také útulny (bivakovací budky). Ideálně si stáhněte do telefonu/GPS zdejší GPX s navigačními body.

Kdysi jsme na Fagaraši zachránili francouzskou rodinku, která vyrazila do hor mizerně vybavená a překvapilo je špatné počasí. Měli GPS a my měli souřadnici cca kilometr vzdálené bivakbudky. Poslali jsme je tam – a noc přečkali sice bez velkého pohodlí, ale bez následků.

Na chaty ani na útulny nespoléhejte. Chata může zavřít, bivakbudka může být zničena – a nebo je tak strašně vybydlená, že se tam neodvážíte přespat. Ale znalost, kde jsou, vám může výrazně pomoci – za extrémního počasí je i hnusná bivakbudka lepší než být jen ve stanu.

Spousta útulen je ve skvělém stavu, jsou čisté a je radost tam přespat. Při odchodu je prosím ukliďte a uveďte do lepšího pořádku, než byly při příchodu.

Nabíjení telefonů

Pokud jedete do pohoří, kde jsou útulny (bivakovací budky), vemte si s sebou autonabíječku na mobil. Některé útulny (viděl jsem to např. na Fagaraši, Bucegi) jsou totiž vybaveny solárním panelem (primárně kvůli detektoru kouře či světlu) a mají vyvedený dvanáctivoltový „autozapalovačový“ konektor. Máte-li tedy autonabíječku, můžete si mobil nabít. V útulně din Șaua Strunga na Bucegi byla v „zapalovačovém“ konektoru připojena i rozdvojka s USB výstupem, ale to už rozhodně standard není.

Pokud jsou v pohoří běžné chaty, můžete zkusit si vzít i klasický adaptér do zásuvky, některé chaty/restaurace zásuvky 230 V mají (ale ty vysoko v horách většinou ne, napájejí se jen ze solárů/baterek a elektřinou nemohou plýtvat).


Komentáře

☞ Přidat komentář
Zadané jméno se bude zobrazovat všem
E-mail adresa se neukáže nikomu. Pokud jí zadáte, můžete v budoucnu komentář upravovat. Můžete jí nevyplnit.
Zadejte výsledek číslem. Ochrana proti spamu...

Komentář se zde objeví až po schválení. V komentáři můžete používat formátování Texy!